miercuri, 25 februarie 2009

Concert cameral - Ad libitum
În perioada 3-10 octombrie Filarmonica de stat Moldova-Iaşi a găzduit cea de-a 12-a editie a Festivalului muzicii românesti. Pe lângă concertele care au avut loc pe scena sălii Ion Baciu, muzica românească a fost susţinută prin dezbateri şi comentarii ştiinţifice, la această ediţie participînd interpreţi şi formaţii din Bucureşti, Cluj, Chişinau şi , bineînţeles, din Iaşi.

În seara de marţi 7 octombrie ne-am putut bucura de prestaţia de înaltă ţinută a binecunoscutului cvartet Ad libitum, din al cărui program au facut parte Cvartetul nr.2 op. 19 "al consonanţelor" de Pascal Bentoiu, 12 Microludii de György Kurtág şi Cvartetul op. 22 nr. 2 in Sol major de George Enescu.

În prima parte a programului am putut audia, în interpretarea prestigiosului grup, Cvartetul nr. 2 op. 19 "al consonaţelor" de Pascal Bentoiu şi lucrarea lui György Kurtág, 12 Microludii.

Post-enesciană ca expresie, muzica lui Pascal Bentoiu, inspirată din resursele folclorului românesc precum şi din muzica diatonică sau muzica serială utilizînd tehnici contemporane, se remarcă prin coeziunea stilistică dar şi prin subtilitatea şi profunzimea ideaticii muzicale. Prin dezinvoltura polifoniei, expresia eclectică, rigoarea şi soliditatea formei, prin austeritatea gândirii componistice, capodopera lui Bentoiu devine demnă de cel mai autentic post-modernism.

A urmat creaţia renumitului compozitor maghiar György Kurtág, recunoscut pentru dificultăţile pe care le pune interpreţilor, însă, lucrarea în sine, prin tehnica remarcabilă şi omogenitatea sa ne-a răsplătit toate aşteptările.

În a doua parte a programului am avut plăcerea de a asculta Cvartetul nr.2 op.22 de George Enescu care se remarcă prin tenta meditativ-visătoare, prezentă în special în primele două părţi, dar şi prin temele folclorice româneşti abordate în această lucrare de mare complexitate armonică. Interpretarea excepţională a capodoperei enesciene a constituit un moment memorabil, onorat cu numeroase aplauze.
Din păcate dezinteresul faţă de cultură, consumerismul actual bazat pe interese, pe satisfacerea imediată a nevoilor au dus la o reaşezare a valorilor societaţii contemporane, în care spiritualitatea, cultura, lasă loc inculturii, iar valoarea-nonvalorii. Din aceste considerente, deşi a fost un concert de excepţie, sala a fost aproape goală. Cu toate acestea, publicul prezent la spectacol s-a putut bucura de măestria sonorităţii graţie prestaţiei de înaltă clasă a cvartetului Ad libitum.

Mădălina Ciuntu, anul II

Niciun comentariu: