luni, 11 noiembrie 2013

Festivalul Muzicii Româneşti în atmosferă de bossa nova

Mihaela Balan, doctorand muzicologie

În seara zilei de joi, 24 octombrie, iubitorii de muzică uşoară şi jazz s-au bucurat de un concert relaxant susţinut de Academic Jazz Group la Casa de Cultură a Studenţilor. Ansamblul a fost fondat la începutul anilor `90 de către profesorul Romeo Cozma, care şi-a propus să promoveze tinerii muzicieni ieşeni, studenţi ai clasei de jazz de la Universitatea de Arte „George Enescu”, oferindu-le şansa de a se face cunoscuţi publicului, de a se obişnui cu viaţa de scenă inerentă unui muzician din domeniul jazz. În aceeaşi perioadă, Romeo Cozma a înfiinţat Clubul „Richard Oschanitzky” la Casa de Cultură a Studenţilor, ai cărui membri s-au lansat, în timp, în viaţa muzicală ieşeană, precum şi la nivel naţional şi internaţional. Academic Jazz Group a participat, de-a lungul timpului, la diferite festivaluri, concursuri de interpretare sau creaţie în stil jazz, obţinând premii şi aprecieri valoroase în acest sector muzical (cel mai recente au fost obţinute la Sibiu, în 2012 – Premiul pentru cel mai bun aranjament orchestral şi la Târgu Mureş, în 2013 – Premiul pentru cel mai bun improvizator).
Componenţa formaţiei este permanent variabilă, schimbându-şi structura concomitent cu generaţiile de studenţi. În prezent, ansamblul se află sub conducerea muzicală a lui Romeo Cozma şi a lui Dan Spânu, având ca membri pe: Ilinca Traistă (voce), Răzvan Pârvu (pian), Robert Cozma (trombon), Alexandru Bîrlenghea (chitară bas), Cristian Cozma (percuţie), absolvenţi sau încă studenţi ai Universităţii de Arte. Repertoriul ansamblului este amplu şi divers, de la teme de jazz tradiţional, considerate clasice în acest domeniu, până la creaţii moderne şi contemporane.
Concertul de joi seară a fost dedicat lui Florian Lungu, cu ocazia aniversării a şapte decenii de existenţă şi activitate fructuoasă în domeniul muzicii româneşti de jazz. Preocupările sale profesionale au contribuit în mare măsură la dezvoltarea şi promovarea activităţilor artistice cu profil de jazz din regiunea Moldovei la nivel naţional şi internaţional.
Programul concertului a cuprins piese cunoscute din creaţia de bossa nova a compozitorilor Richard Oschanitzky (Blue Brasil, Iubirea noastră, Don’t be sad) şi Romeo Cozma (Printre nori), precum şi câteva surprize pentru publicul spectator: piesa Trifoiul cu cinci foi semnată de Florian Lungu, care nu a mai fost inclusă în repertoriile de concert de câteva decenii, şi încă două creaţii semnate de cei mai tineri membri ai ansamblului Academic Jazz Group, Răzvan Pârvu şi Robert Cozma.
Cei cinci interpreţi, reuniţi în această formulă de aproximativ doi ani, au dovedit o comunicare eficientă pe parcursul improvizaţiilor, omogenitate şi empatie artistică atât în momentele solistice, cât şi în cele de ansamblu. De o diafană expresivitate mi s-au părut toate apariţiile solistei Ilinca Traistă, al cărei timbru cald şi limpede este ideal pentru stilul bossa nova. 
Percuţionistul Cristian Cozma şi basistul Alexandru Bârlenghea au avut un rol fundamental în susţinerea ritmică şi armonică a desfăşurării muzicale, fie ea improvizatorică sau fixă. Am reţinut din programul prezentat şi două momente inedite, reprezentate de piesa Blues Răzvan aparţinând lui R. Pârvu, dedicată lui Johnny Răducanu, şi de compoziţia lui Robert Cozma, Oriental Dance, ambele fiind animate de un entuziasm creator, captivant, ingenios, plin de vitalitate, dar aflate încă sub incidenţa timidităţii scenice şi a necesităţii de eliberare a fanteziei şi naturaleţii interpretative. Am apreciat evitarea folosirii clişeelor de variaţie şi improvizaţie în momentele solo, abilităţile tehnice în stăpânirea fiecărui instrument, aspecte care sunt esenţiale în dezvoltarea unui interpret de muzică jazz şi pe care se poate evolua până la cucerirea acelei dezinvolturi electrizante vizate.
În contextul pleiadei de manifestări artistice din cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti, canalizate în primul rând pe creaţia academică, concertul de jazz reprezintă o formă de evidenţiere a diversităţii muzicilor contemporane, o dovadă a respectării principiului calitativ şi în sfera genurilor de divertisment. Felicitări tinerilor din Academic Jazz Group!




Niciun comentariu: