duminică, 11 mai 2008

Culorile muzicii camerale: Valentin Gheorghiu şi Voces

Primele zile însorite dintr-o toamnă mult aşteptată, au adus începerea noului noului an universitar 2007-2008. Sărbătoarea a fost evidenţiată prin decernarea titlului de „Doctor Honoris Causa”, maestrului Valentin Gheorghiu.
Cu această ocazie am audiat o lucrare extraordinară susţinută de marele pianist, alături de Voces. Celebrul cvartet ieşean desfăşoară o activitate însoţită de succese de aproape 35 de ani, reuşind să fie ţinta aprecierilor favorabile din toată lumea. Este recunoscută ca una din cele mai valoroase formaţii camerale din ţară, datorită eforturilor lor întreprinse în descoperirea succesului. Ceea ce i-a unit pe parcursul întregii cariere a fost pasiunea pentru muzică.
Trebuie să recunoaştem că atenţia întregii săli s-a îndreptat către Valentin Gheorghiu, care, întâmpinat cu îndelungi aplauze a interpretat alături de membrii Voces-ului, „Cvintetul cu pian în Mi bemol Major” de Robert Schumann. Această partitură i-a permis din plin să-şi pună în valoare sensibilitatea, echilibrul, jocul suplu pe claviatură, oferind publicului o coloristică bogată. De remarcat de-a lungul carierei strălucite, este dragostea cu care se confesează în faţa prietenului său de-o viaţă, pianul.
Cvintetul de coarde cu pian, masiv prin construcţie şi cu dialoguri tematice ingenios distribuite instrumentelor, se impune printr-o scriitură complexă şi cu o virtuozitate sclipitoare. În toate cele patru părţi (partea I - Allegro, a II-a Andante, a III-a, viguroasă, şi a IV-a, cea mai dramatică), Schumann realizează o muzică desăvârşită, simbolizând frământările sufletului său. Predomină un ritm mereu neliniştit, cu figuraţii melodice şi armonice împărţite la toate instrumentele, conferindu-i pianului valenţe orchestrale. Chiar dacă au existat unele desincronizări în ceea ce priveşte interpretarea, calitatea muzicii face să uităm aceste neajunsuri. Concertul s-a bucurat de un adevărat succes, instrumentiştii lăsându-se purtaţi de sensul profund al muzicii.
Cu zâmbetul său cald, cu alura elegantă neatinsă de trecerea anilor, pianistul a fost răsplătit cu aplauzele profesorilor şi ale studenţilor, care au trecut peste dezavantajul audierii concertului în sala amfiteatrului ,,George Enescu”, datorită unei acustici nefavorabile.
Interpretarea lui Valentin Gheorghiu creează o deplină şi cuceritoare spontaneitate. La aceasta se adaugă capacitatea de dăruire integrală în momentul actului interpretativ, precum şi darul, atât de rar şi preţios de a convinge şi a captiva întotdeauna pe cei ce-l ascultă.Întâlnirea cu maestrul Valentin Gheorghiu precum şi cu valoroasa formaţie camerală rămâne pentru studenţii Universităţii de Arte ,,George Enescu” Iaşi, un prilej de a se apropia de personalităţi de prestigiu ale muzicii româneşti, respectate şi ascultate pe marile scene ale lumii.








Simona Ţărnă

Niciun comentariu: