duminică, 11 mai 2008

O colaborare strălucită: Voces – Valentin Gheorghiu

Debutul anului universitar 2007-2008 a fost marcat de un eveniment deosebit la care au participat şi asistat majoritatea profesorilor şi studenţilor de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Venirea lui Valentin Gheorghiu în mijlocul nostru a reprezentat o adevărată încurajare şi un prilej de mândrie pentru noi, întrucât astfel de evenimente au loc destul de rar în Amfiteatrul Conservatorului ieşean. Renumitul pianist român s-a simţit onorat să primească titlul de Doctor Honoris Causa, dovedind public ului că deţine o modestie specifică doar oamenilor cu adevărat valoroşi.
Festivitatea a fost încununată de un recital cameral de excepţie care a avut în program Cvintetul pentru pian şi coarde în mi b major op. 44 de Robert Schumann. La o vârstă considerabilă, Valentin Gheorghiu a revenit pe scenă în ipostaza de pianist corepetitor pentru prestigiosul cvartet ieşean, Voces, şi împreună au interpretat această lucrare într-o manieră proprie, originală, cu câteva licenţe de tempo şi agogică.
Cvintetul, alcătuit din patru părţi diferite ca tempo şi caracter, este dominat de un dramatism intens, profund dureros de la primele acorduri şi până la final. Astfel, partea I, un Allegro dinamic şi impunător, cea de-a doua, lentă, sobră, asemănătoare cu un marş funebru, partea a treia, viguroasă, energică şi cu probleme de virtuozitate tehnică şi ultima secţiune, furtunoasă, perceptibilă ca un punct culminant al lucrării, alcătuiesc un tot unitar, perfect echilibrat. La aceasta se adaugă şi omogenitatea sonoră a interpretării, dată de planurile sonore foarte bine reliefate. Singurul regret pentru acest recital e acela că sala de audiţie nu are o acustică potrivită muzicii camerale. Deşi fascinaţia exercitată de calitatea interpretării a fost atât de puternică, lipsa de consistenţă a sunetului s-a făcut totuşi simţită, în special în spatele sălii.
În ciuda acestor mici inconvenienţe, recitalul a fost un veritabil succes, constituind o sursă de delectare şi mândrie pentru publicul prezent. Să sperăm că vom avea parte de asemenea evenimente şi în anii viitori.

Mihaela Balan, anul II muzicologie

Niciun comentariu: