marți, 27 noiembrie 2012

Festivalul Muzicii Româneşti 2012 - Interviu cu profesorul şi clarinetistul Doru Albu

    Iulian Croitoru, anul II, Muzicologie
 
 Iulian Croitoru: Domnule profesor, ați mai participat individual sau cu formaţia la o ediție anterioară a Festivalului Muzicii Românești?
  Doru Albu : Da, am mai participat la ediția din 2006 a acestui festival, tot într-o formulă camerală, cu lucrări ale compozitorilor ieșeni, respectiv Ciprian Ion și Bogdan Chiroșcă.
    I.C.Care este părerea dumneavoastră despre evoluția festivalului în ultimii ani și ce importanță are acesta în promovarea muzicii compozitorilor români?
 D.A. Cred că acest festival este important pentru tinerii creatori pentru că reprezintă o ocazie de promovare a lucrărilor acestora cu ajutorul interpreţilor, publicul beneficiind astfel de audiţia unor opusuri foarte realizate.
 I.C.   Ce impresie v-au creat lucrările compozitorilor ieșeni pe care le-ați interpretat în cadrul festivalului? Cum valorifică ei potențialul tehnic și expresiv al clarinetului?
 D.A.    Se știe că la Iași există o școală de compoziție cu tradiție, mă gândesc la compozitorii Viorel Munteanu, Sabin Păutza, Vasile Spătărelu, dar și la discipolii lor, Bogdan Chiroșcă și Ciprian Ion, care scriu muzică de calitate pentru clarinet. După cum ați ascultat, aceștia folosesc numeroase  procedee tehnice și expresive care produc efecte sonore deosebite.
 I.C.   Care este repertoriul cel mai abordat de cvartetul Orpheus din punct de vedere istorico - stilistic?
 D.A.    Abordăm lucrări din toate perioadele, dar în general ne raportăm la repertoriul secolelor XX – XXI , în maniera în care am conceput şi programul recitalului din această seară.
 I.C. Am observat că sunteți foarte apreciat ca profesorde studenții clarinetişti, aş putea spune că reprezentaţi pentru ei un model. Ce înseamnă pentru dumneavoastră relația maestru-discipol?
 D.A.    În primul rând o relație de prietenie, iar dacă aceasta există, studentul va face de plăcere ceea ce îi sugerez pentru dezvoltarea lui ca instrumentist.
   

Niciun comentariu: