marți, 12 noiembrie 2013

FMR 2013 - Interviu cu tinerii pianişti Victoria Romaşco şi Alexandru Prigalo

Mihaela Balan, doctorand muzicologie

Mihaela Balan: Dră Victoria Romaşco, sunteţi o pianistă remarcabilă, aţi abordat un repertoriu stilistic divers, ultimele concerte indicând o preocupare pentru creaţiile romantice semnate de Franz Liszt, Nikolai Rimski-Korsakov. Vă rugăm să ne spuneţi opinia dvs legată de dificultăţile tehnico-expresive pe care le presupune o partitură romantică.
Victoria Romaşco: în comparaţie cu stilul de interpretare specific partiturilor din perioada clasicismului sau din perioada contemporană, cred că stilul romantic diferă prin expresivitatea sa, desfăşurarea mai amplă, prin puterea de a transmite trăiri şi stări sufleteşti într-o manieră mai directă şi mai puternică.

M. B.: Sunteţi invitată pentru prima dată să participaţi la Festivalul Muzicii Româneşti din Iaşi. Aţi participat la diferite festivaluri şi proiecte artistice canalizate pe muzica contemporană (Nopţile pianistice, Zilele Muzicii Noi, Compozitorii autohtoni către tânăra generaţie). V-aţi gândit să vă specializaţi pe repertoriul contemporan?
V.R.: Este o idee de a continua în această direcţie, dar nu foarte concretă. Au existat nişte solicitări din partea compozitorilor din Republica Moldova, la care noi am fost receptivi, şi mi se pare frumos şi firesc ca tânăra generaţie să ajute la promovarea muzicii noi.

M. B.: Alexandru, în programul acestei seri ai interpretat două lucrări din creaţia compozitorului Ghenadie Ciobanu. Cum te-ai apropiat de muzica acestui compozitor şi cum îl percepi din punct de vedere stilistic?
Alexandru Prigalo: Muzica dlui Ghenadie Ciobanu îmbină mai multe stiluri şi citate muzicale ale altor compozitori de peste hotare, cum ar fi Prokofiev, Messiaen, Ligeti, Mozart chiar... Ca să interpretez muzica sa, eu îmi fixez în minte o imagine, îmi închipui cum să dezvolt ideea lui.

M. B.: în contextul actual al existenţei unui număr mare de instrumentişti care tind spre o carieră solistică de anvergură, care sunt şansele/ posibilităţile de afirmare ale unui tânăr pianist pe plan internaţional?
A.P.: Din păcate, în zilele noastre, nu este atât de uşor să te afirmi pe scenele internaţionale... Eu încerc să mă afirm prin participări la concursuri naţionale, internaţionale, concerte cu diferite orchestre simfonice.

M. B.: Cum este receptată muzica nouă în Chişinău spre deosebire de ceea ce aţi remarcat la Iaşi?
V.R.: Din păcate, trebuie să recunoaştem că cercul este mai restrâns, muzica nouă nu este apreciată aşa cum ar trebui pentru valoarea ei. Totuşi, misiunea noastră este să continuăm promovarea tradiţiei ca să facem cunoscute creaţiile moderne atât spectatorilor din Chişinău, cât şi peste hotare.
A.P.: Consider că muzica noastră este interesantă, cu structuri diferite faţă de muzica tradiţională, reprezintând o îmbinare a unor elemente din stilurile clasic, romantic, modern. Publicul ar trebui să fie prezent la recitalurile şi concertele noastre în număr mai semnificativ.
V.R.: Aş vrea să adaug că aceste proiecte canalizate pe muzica contemporană au nevoie şi de mai multă susţinere financiară... Altfel, aceste creaţii rămân într-un cadru restrâns.Niciun comentariu: